zondag, april 01, 2007

Joke

Niet iedereen zal misschien op de hoogte zijn.. vandaar deze post van me..
Helaas zijn we zondagochtend gewekt met het ontstellende bericht dat Wyt's moeder overleden is..
Joke is 63 geworden ..
*
Vele jaren terug had ik het geluk nog net aan te kunnen schuiven bij één van haar laatste opvoeringen als Alie van de groenteboer.. bont uitgedost met een trekzak op haar borst bracht ze een act die vol woordgrappen en muziek zat.. theatrale rijmelarij over de uit de hand lopende verwikkelingen van een excentrieke dame bij de groenteboer.. onschuldig vermaak op een grasveld vol met glimlachende kinderen en ouders.. een zonnige dag .. Ik waande me een exclusieve reporter achter de coulisen in de huiselijke keuken van Jena.... Hoe onthoud je zo'n sketch toch vroeg ik haar.. wat lijkt me dat moeilijk! maar het viel wel mee zei ze .. ze had het zelf geschreven ..en dat maakte het verschil.. " maar hoe kwam het over ??"
wilde ze weten .. klopte het nog.. want het ging haar moeilijker af..
*
niet erg lang daarna zou ze stoppen met haar acts.. ze had het met plezier gedaan, één van de eerste dingen die ik haar zag inleveren .. en helaas zouden er nog veel volgen .. Desondanks heb ik haar nooit horen klagen . Ze hield van het grootse maar met name ook het kleine, ze was één van de meest voorkomende mensen die ik ooit heb ontmoet, met een talent om mensen zich thuis te laten voelen, zichzelf te laten zijn.. We hebben veel gelachen..
Iemand zei al die mooie momenten voorbij te zien trekken als een film, ik realiseerde me dat er geen vervelende momenten waren geweest.. het geheim ligt volgens mij in haar rijmpjes en frutseltjes..
een keuze voor het lichte, voor de zon .
*
Iemand met een hart van Goud, heeft een vermogen uit te delen.


Joke † 1-4-2007.