donderdag, mei 11, 2006

Dolfijnen hebben namen.


'Dolfijnen hebben namen'
WASHINGTON -
Dolfijnen zijn mogelijk nog meer verwant aan mensen dan voorheen werd aangenomen. De dieren 'spreken' elkaar met namen aan, blijkt uit onderzoek dat dinsdag wordt gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschapsblad PNAS.
Dolfijnen onderscheiden net als mensen identiteiten en herkennen elkaar als individu, aldus Schotse wetenschappers die tuimelaars hebben onderzocht.
*

Dolfijnen ontwikkelen in hun eerste levensjaar volgens bioloog Vincent Janik van de Schotse St. Andrews-universiteit een geheel eigen pieptoon. Het geluid gebruiken de tuimelaars vervolgens om elkaar te herkennen en te roepen.
Fluitjes
De onderzoekers namen de geluiden van tientallen dolfijnen op. Die tonen speelden ze vervolgens af met synthetische fluitjes, waardoor de mogelijkheid dat de dieren alleen het stemgeluid zouden herkennen, werd uitgesloten. De dieren reageerden sterk op piepjes van familie of dolfijnen uit hun omgeving, terwijl ze bij geluiden van voor hun onbekende dieren geen respons gaven.
"De tuimelaars zijn na mensen dus de eerste dieren die eigen namen hebben", aldus Janik.
bron NU.nl

Coma zelden realistisch in films

*
LONDEN -
Bioscoopfilms geven een totaal verkeerd beeld van een patiënt die in coma ligt. Zo'n patiënt is nooit gespierd en lekker gebruind, en wordt ook niet binnen een paar seconden wakker om de familie fris en vrolijk aan te kijken. Dat zeggen twee Amerikaanse artsen die onderzochten hoe acteurs een comapatiënt spelen, aldus de BBC.
De wetenschappers vonden slechts twee films er wel in geslaagd:
Reversal of Fortune (1990, met Glenn Close) en The Dreamlife of Angels (1998). Het duo bekeek dertig films, uitgebracht sinds 1970. Ze lieten die zien aan comadeskundigen en aan een groep leken.
*
Op die twee uitzonderingen na was er in de films sprake van wonderbaarlijk ontwaken, vaak binnen een paar seconden, zonder kennelijke lichamelijke beperkingen. Zelden waren medisch noodzakelijke hulpmiddelen als infusen of beademing te zien. Wel vertoonden de 'patiënten' rare spiertrekkingen en lagen ze er vaak veel te gespierd, gebronsd en uiterlijk goed verzorgd bij.
Doornroosje
De artsen hekelen de filmmakers die de ernstige toestand van een comapatiënt voorschotelen als 'een soort Doornroosje-slaap'. Ze vinden dat vervelend voor echte patiënten en hun families.
bron NU.nl

On tour!

De Europe coverband van dit moment...

Kijk, luister en huiver....

http://www.break.com/movies/finalcountdown.html