zaterdag, juni 02, 2007

cursus kachelbouw

http://picasaweb.google.nl/Uffe.Donker/WorkshopKachelbouwBijDeVuurmeesters
En wat heeft de Alchemicus dan gedaan????
Die heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen gedurende een leerzame workshop
fin kachelbouw.. Als bewijs, de link van Uffe die tijd noch moeite heeft gespaard de deelnemers allen een mailtje te sturen met een link naar deze deze picassa .. site..
Kijkt allen goed.. en bedenkt dat men met deze kachels het gehele huis kan verwarmen met twee emmertjes hout per dag..

Het zijn finovens met tegenstroomkanalen.. de feitelijke stookkachel is verstopt onder een al dan niet geinig gemodeleerd lemen omhulsel ..de leverancier van deze warmte acumulerende leemblokken is de firma Oskam.. een wat sobere man vertelde over zijn bouwprojecten in het om huizen schreeuwende Afrika..Dit bedrijf heeft mobiele steenpersers..dus als er een beetje klei en scherp zand in de tuin zit dan
zou het zelfs kunnen dat ze dit ter plekke tot leemblokken persen met een machien dat in een busje staat.. de productie van deze stenen kost gemiddeld maar 3% van de energie die in onze baksteentjes zit.. met 1 liter diesel maken ze tweehonderd stenen..
Het was een enerverende cursus, veel mensen ontmoet van divers pluimage..

En natuurlijk de ingevlogen 'Godfather of fire.. Heikki Hyytiäinen, een wat sombere autoriteit wat betreft finovens.. Het was aan alles te merken dat deze wetenschapper de vier dagen wat verveeld uitzat, toch wist hij voor plausibele vragen oprechte intresse te tonen..maar dikwijls werd de aspirant kachelbouwer getracteerd op een uitdrukking van onbegrip en afgrijzen..

Het was een tikkie vevelend zelfbewuste man..bij de groepfoto stond íe weer zo irritant achteraan te dreutelen.. wou die weer niet op de foto.. dan was het eten weer te warm of te veel..
Maar goed.. alhoewel de foto in het picassa boekje anders suggereerd heb ik de handen niet schoon gehouden.. de vruchten van deze dure nijverheid zijn te bewonderen in de schuur van zorgboerderij de Oordhoeve te Ede.
Overigens prima gerund door een gezellige en zorgzame dame genaamd Mincke.