donderdag, november 29, 2007

Waterwerkstukje..

Er is op aarde 829 miljoen kubieke kilometer water, het is een gesloten systeem. Het zeewater staat nergens gelijk.. het wordt gecentrifugeerd als water dat hoger is aan die verre rand van de gevulde teil die je naar je toetrekt.
Het zelfde water bewijst al 3,8 miljard jaar trouwe dienst. van al het water is 3% zoet.. dit bevindt zich grotendeels op de poolkappen, waarvan 90% op Groenland..
Op de zuidpool sta je op 3 kilometer ijs.. de noordpool heeft een ijslaag van 5 meter. Antartica(Zuidpool) is koud, er is al eens een temperatuur gemeten rond de minus 90 graden celsius. Antartica heeft 25 miljoen kubieke kilometer ijs..als dat smelt stijgt de zeespiegel 61 meter.
Volgens de ESA-satelliet Envisat is de ijsmassa op de noordpool in een jaar of 10 met ongeveer 1,7 miljoen kubieke kilometer afgenomen,dit afgezet tegen de gemiddelde hoeveelheid die tussen 1978-2000 rond de 7 miljoen kubieke kilometer ijs lag..
De sateliet die echt nauwkeurige gegevens had moeten verschaffen, de Cryosat is helaas kort naar lancering ergens boven Groenland neergestort.. dit doordat de russische raket niet ontkoppelde .. De Cryosat (ESA) (136 miljoen = schijntje) en de raket (170 miljoen) gingen verloren.