zondag, november 13, 2005

...

tsss


charles

plaatje van Naatje

nog een paar plaatjes


Dadelpit

Antieke dadelpit komt tot leven
Israëlische onderzoekers hebben een dadelpalmpje gekweekt uit een opgegraven pit van tweeduizend jaar oud.
De vorige recordhouders 'oud zaad laten ontkiemen' waren Chinezen die twaalfhonderd jaar oud lotuszaad tot leven wekten. Dat record is nu dus ruimschoots overtroffen. De dadelpit werd gevonden in het woestijnfort Masada, dat in het jaar 79 door de Romeinen is veroverd. Sarah Sallon en haar collega's van het Louis Borick Natural Medicine Research Center in Jerusalem wisten de pit te laten ontkiemen en wachten nu vol spanning op de resultaten van de DNA-analyse van een stukje blad.
Het dadelpalmpje behoort volgens hen tot een uitgestorven ras dat geroemd werd om zijn medicinale eigenschappen. Alle dadelpalmen die nu in Israël staan, zijn geïmporteerd uit de Verenigde Staten en stammen af van palmen uit Irak. De onderzoekers denken dat de geneeskrachtige eigenschappen in die gekweekte palmen verloren zijn gegaan, maar hopen dat hun antieke exemplaar ze nog wel in huis heeft.
Als de palm voorspoedig blijft groeien, kunnen er over dertig jaar de eerste antieke dadels van geplukt worden. Mits het een vrouwtje blijkt te zijn. Want dadelpalmen kennen een strikte scheiding der seksen.
bron noorderlicht.


Die Satyrfamilie (Kopie Armand durant)