woensdag, augustus 27, 2008

Graniet polijsten.

Graniet polijsten.. hoe werkt dat, hoe krijgt men toch zo'n vloer zo glad..

welnu waarde proathuuslezer tis een vak apart.. waar ik als leek nog dacht dat ik simpelweg een toplaag hoefde weg te schuren in verschillende korrelgradatie's, daar ben ik nu toch wel wat wijzer..

Het is vooral het gelijktijdig terug deponeren van de net weggeschuurde toplaag die de vloer dat strakke geeft. Wil men een vloer strak krijgen dan dient deze ingewassen te worden na de eerste groffe polijstbeurt beurt, (korrel 60).. dit inwassen is ook een techniek apart.Door het fenomeen oppervlaktespanning van water zal niet iedere holte automatisch gevuld worden met cementpap.. net zo min als underberg z'n flesje verlaat zo ook is een luchtbelletje in een kleine caviteit niet op stel en sprong vertrokken. De polijster moet de luchtbel en de cementpap een handje helpen. Door grofweg te tamponeren en strijken met een stevige doch flexibel behaarde borstel bereikt men deze gewenste transactie het snelst, waarna de polijster de boel maar eens een nachtje laat indikken.
De volgende middag gaan we weer verder met dezelfde korrel 60 op 4000 toeren. Met onze polijstpad vlak over het gesteente maken we om het even welke zwaaibeweging om het oppervlak zogelijkmatig op te zoeten, let wel dat u niet teveel water gebruikt, dit geeft alleen maar troep en nattigheid en kans op electrocutatie die doorgaans begint als een venijnige tinteling door uw doordrenkte handschoen, stop dan direct met polijsten en werk eerst het vocht weg, daarna gaat u verder met droge handschoenen en een gedoseerde watertoevoer die een smeuïg stevig en niet te snel indrogende fijne sluier achterlaat welke een zo mooi zicht geeft op de egaliteit van uw granietvloer.

volgende week deel 2 polijsten met Rj.