woensdag, mei 17, 2006

Schenkenschanz

Afgelopen zondag was ik in Tolkamer. Als je vanaf de Europakade daar naar overkant van de Rijn tuurt, zie je het kerkje van Schenkenschanz. Deze militaire vesting werd eind 16e eeuw gebouwd door het naar onafhenakelijkheid strevende Nederland (toen nog de Zeven Verenigde Provincieen). Het lag toentertijd bij de splitsing van de Waal en de Rijn; een strategisch punt natuurlijk. (Het mooie is dat de kaart op de achtergrond van het Proathuus Schenkenschanz ook aangeeft). In latere eeuwen heeft men het Pannerdens kanaal aangelegd, waardoor de splitsing van beide rivieren een stuk verderop kwam te liggen. Schenkenschanz ligt nu in Duitsland, maar toen het gebouwd werd was het nog op Nederlands grondgebied. Ik ben al een paar dagen aan het prakkizeren hoe toentertijd die grens liep. Ook de Praothuuskaart (uit 1657, of zoiets dacht ik) maakt het niet duidelijk; het lijkt wel of Schenkenschanz ook toen al in Duitsland lag....Is dat ook zo? En zo niet; wanneer werd Schenkenschanz dan Duits? Kan iemand mij verder helpen met deze prangende vragen?

Topofreak, Markus Shygulla

17 Comments:

At 17/5/06 23:46, Anonymous Anoniem...

Shit....ik geloof dat dit wel als een heel saai onderwerp wordt beschouwd. Sorrie.

 
At 18/5/06 00:08, Anonymous Anoniem...

dit is niet saai!

ik wil Elten ook terug.

 
At 18/5/06 01:01, Anonymous Anoniem...

daar heb je het al ..

wat heeft het voor zin om deze oude wond weer open te rijten ??

 
At 18/5/06 18:42, Anonymous Anoniem...

maar goed, nee, daar weet ik niks van ..

 
At 18/5/06 19:26, Anonymous Anoniem...

Nogmaals sorrie.

 
At 18/5/06 21:18, Anonymous Anoniem...

:) nee, geen sorrie a.u.b zeker geen onïnteresante vraag.. Dat stuk , dat uitzicht daar bij Tolkamer heeft op mij altijd wel indruk gemaakt.. er hangt daar een apparte sfeer , als ik het juiste gebied voor ogen heb.
Het is echter zo dat ik gisteren druk was met uit-viegelieren, hoe dat werkt met Torrents , peers , en trackers, en hoe je je poorten kunt aanpassen , .om films binnen te halen, dus geen tijd zeg maar, om me erin te verdiepen..

 
At 18/5/06 21:27, Anonymous Anoniem...

Op dit punt werd in 1742 een zespuntig fort gebouwd, dat Sterreschans , heette. De stervorm is bij de blokhut van de
Scouting (rechts van de dijk) nog goed te herkennen.

ik neem aan dat de sterrenschans de ned benaming voor het fort is ..

 
At 18/5/06 23:32, Anonymous Anoniem...

verdomme kan googelen......inbel gedoe........

 
At 18/5/06 23:32, Anonymous Anoniem...

en sloom

 
At 18/5/06 23:54, Anonymous Anoniem...

döppert.. :)

 
At 19/5/06 00:05, Anonymous Anoniem...

Volgens mij niet, Alchemist. Je hebt Schenkenschanz, dat hedentendage in Duitsland ligt, je hebt ford Pannerden dat in Nederland ligt en in de huidige tijd een kraakpand is, en daarnaast is er nog een Sterreschans. Al deze verdedigingswerken zijn daar natuurlijk gebouwd omdat het in vroegere tijd vanuit militair strategisch oogpunt een belangrijk punt was.

 
At 19/5/06 18:00, Anonymous Anoniem...

ooh .. kee ..

dan wordt het moeilijk vrees ik ..

:)

 
At 20/5/06 22:50, Anonymous Anoniem...

Het Hertogdom Kleve omvatte ook exclaves in de Republiek der Verenigde Nederlanden: De Lijmers, Wehl, Lobith, Huissen en Malburgen. Omgekeerd staat er binnen de gemeente Kleve een voormalig Nederlands fort, Schenkenschanz. Toen ik het eerst zag, kon ik niet begrijpen waarom een Nederlands fort hier staat - midden in een weiland, met blijkbaar geen strategisch belang. Een serie kaarten in de Geschiedkundige Atlas verklaart de ligging: vroeger lag Schenkenschanz aan de andere kant van de Rijn, strategisch aan de rechteroever. De huidige ligging van de Rijn, van Spijk tot Tolkamer, is kunstmatig. De oude bedding is overgebleven als de Griethauser Altrhein, 400 m ten zuiden van Schenkenschanz. Tussen Emmerich en Arnhem/Nijmegen is de loop van de rivieren sterk veranderd door menselijke ingrijpen, daarom stroomt de Rijn niet meer langs Lobith ons land binnen. En vroeger ook niet echt, want Lobith was Kleefs toen de Rijn erlangs stroomde. Het lag toen aan de Kleefse kant, aan de linker oever, bereikbaar over land vanuit Millingen en Kleve. Millingen was afgesneden van de rest van Nederland door de Kleefse dorpen Leuth en Kekerdom. Schenkenschans bleef formeel tot 1816 een stukje Nederland: toen zijn per grenstraktaat de enclaves opgeruimd, en gebieden geruild tussen Pruisen en Nederland. Lobith werd toen Nederlands, en Millingen kreeg een landverbinding met Nijmegen, via Leuth en Kekerdom.

waarschijnlijk is de Rijn ooit een grens geweest..

 
At 20/5/06 22:52, Anonymous Anoniem...

http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/nederland.html

 
At 20/5/06 23:34, Anonymous Anoniem...

Verrekte interessante informatie Alchemist!!!!! Ga meteen de Griethauser Altrein opzoeken. Bedankt!

 
At 20/5/06 23:59, Anonymous Anoniem...

goed idee.. misschien is er nog iets van te zien..

 
At 21/5/06 10:59, Anonymous Anoniem...

Ik heb nog een prachtige oude kaart gevonden: www.kuijsten.de/atlas/ge/
Bekijk je eigen woonplaats zo'n 130 jaar terug in de tijd!

 

Een reactie posten

<< Home