maandag, augustus 08, 2005

Discovery


Stephen Robinson werd met de achttien meter lange robotarm onder het ruimtevaartuig gebracht. Daar moest hij twee keramische strips verwijderen die tussen de hittewerende tegels uitstaken. Als de voegen niet makkelijk los zouden laten, zou hij een zaagje gebruiken om de uitstekende delen eraf te krijgen. Dat bleek niet nodig. De keramische strips kwamen meteen los. "Deze kwam er nog makkelijker uit", zei Robinson na het verwijderen van het tweede stuk. "Ik doe mijn eigen inspectie hier, de buik van de shuttle ziet er mooi uit. Het ziet er naar uit dat deze grote patiënt weer beter is." Vooraf had Robinson maar één zorg, zei hij in een gesprek met verslaggevers vanuit de aan het ruimtestation ISS gekoppelde Discovery. "Ik moet vooral oppassen met mijn helm, want die komt dicht bij het ruimteveer"

http://www.nasa.gov/124300main_GAP.asx
NASA is overigens gestuit op weer een nieuw potentieel probleem. Bij een cockpitraam is ook schade geconstateerd aan de buitenkant van de shuttle. Mogelijk is dat het gevolg van stukken isolatieschuim van de externe tank die loskwamen bij de lancering.
Ze weten het wel spannend te maken,
De hele landing is laaif te volgen, voor adslers,
de "show" starts at
plusminus
21:30
morgen avond ook laaif op
RTL 5
9 augustus vanaf 22:00
Edit :succesvolle landing !

7 Comments:

At 8/8/05 20:10, Anonymous Anoniem...

Ja, het is me wat met die Discovery. Vliegen ze al 45 jaar de ruimte in, maar een paar tegeltjes vastzetten kunnen ze blijkbaar niet. Piet Smolders, een van de grote Nederlandse ruimtevaartdeskundigen zei laatst in Netwerk dat de hele constructie van de space shuttle eigenlijk verkeerd was. Die constructiefout (waardoor tijdens de lancering telkens het hitteschild beschadigd raakt) is van dusdanige aard dat het beter zou zijn het hele boeltje maar aan de grond te houden, en een ander vaartuig te ontwerpen. In diezelfde uitzending van Netwerk was overigens de cynische Maarten van Rossum. Deze vertelde dat de hele bemande ruimtevaart eigenlijk alleen maar een kwestie van prestige is. Het kost 10 keer zo veel dan de onbemande ruimtevaart, en wetenschappelijk gezien levert het niks op. Hij vergeleek het met een voetbalwedstrijd. En zo is het maar net.

 
At 8/8/05 20:34, Anonymous Anoniem...

Het is ook de laatste vlucht die het verhicel zal maken, volgens zeggen gaatie de schroothoop op , gelukkig maar, die toestand kost bergen met geld, die ze beter in de Hubble hadden kunnen steken, maar nu moet het ineens naar mars, vind het toch een raar idee dat men blijkbaar bij het verkennen van de ruimte het ideefix heeft er lijfelijk mee naar toe te moeten, ik zou gewoon "bacterie/genen-zaden" afschieten, in een speciaal omhulsel dat alleen in de juiste omgeving/atmosfeer oplost, dan komen we nog eens ergens.

 
At 8/8/05 23:08, Anonymous Anoniem...

ja tis toch wat dat met die tegeltjes, mot je maar goeie lijm gebruiken.
bij de praxis hebben ze spec...bla...bla ....bb....bla bla
...zo nu eerst een bakkie

 
At 8/8/05 23:14, Blogger Alchemist...

hey ok hittebestenduge saus ? in een gemixte kleure zodaj dat ding een betjen better zeet ankommen uut de luch ?

eduard van Oosselt

 
At 9/8/05 08:43, Anonymous Anoniem...

gut wat was het druk zaterdag allemaal mensen die je het hemd van het lijf vragen.
nou kan ik het me weer herinderen die man met zon helm en pak aan,,verkopen jullie ook hittebestendigekit?...ik nog vragen waar is het voorbedoeld..nou ja kit van bison meegegeven...ik zij nog met un natte vinger afvegen

 
At 9/8/05 10:10, Anonymous Anoniem...

ik heb wel intresse in dat ding.

 
At 9/8/05 14:42, Anonymous Anoniem...

Shit, die amerikanen houden zich ook nergens aan , dan landt ie hier dan weer zo laat daar kun je geen B-log op afstemmen.

 

Een reactie posten

<< Home