zaterdag, november 19, 2005

Jan met de pet-er Balkenende

Sommige autochtonen hebben het gevoel dat de zogenaamde nieuwe Nederlanders neerkijken op de Nederlandse samenleving. Deze autochtonen menen dat de nieuwkomers bewust geen deel willen uitmaken van onze Nederlandse samenleving.
Van oudsher wordt de Nederlanders verweten dat zij hebzuchtig zijn en een mentaliteit hebben die het onmogelijk maakt boven het maaiveld uit te steken. Het oordeel over in hoeverre dit altijd even gegrond is, wil ik aan andere overlaten, maar de satire op ons koningshuis komt mijns inziens wel voort uit karaktertrekken die uit dit oude verwijt aan de Nederlanders spreken. Mensen die kritiek hebben op het koningshuis zijn mijn inziens vaak het slachtoffer van afgunst. Afgunstig op het feit dat andere mensen in de maatschappij geboren worden als prins en prinses en de daarbijbehorende financiele privileges. Hierbij vergetend dat zij zelf zoveel meer financiele privileges hebben dan drievierde van de wereldbevolking. Een maatschappij waarin autochtonen, handelend vanuit deze jaloersheid en afgunst, het koningshuis proberen belachelijk te maken, is geen goed voorbeeld voor allochtonen. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting, een idee dat langzaam misvormd wordt tot het recht tot vrijheid om elkaar publiekelijk te mogen vernederen, wordt het respect voor het instituut van de Monarchie en de regering vermindert. De smakeloze grappen over het uiterlijk van onze minister-president, Jan Peter Balkenende (met wiens politiek ik het overigens niet altijd eens ben), verminderen eveneens het respect voor het noodzakelijk gezag binnen de maatschappij. Inhoudelijk en gepaste kritiek op de regering is noodzakelijk voor het goed functioneren van de democratie. Het nodeloos belachelijk maken van het koningshuis en de regering zal op den duur echter een interne bedreiging gaan vormen voor onze samenleving. Een samenleving waar niemand meer respect heeft voor God, regering, politie, rechterlijke macht en de rechten van de burger, deze samenleving zal vervallen tot chaos. Een chaos van verloedering en respectloosheid, waarin het steeds moeilijker zal zijn om aan nieuwkomers uit te leggen waarom de Nederlandse cultuur het aanpassen waard zou zijn. Link: 1x keer douchen in de week is geen uitzondering [url] http://www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,3112,1448-Archief-Zoeken__1857820_,00.html[/url]!! E-Mail: nieuwslicht@zeelandnet.nl

11 Comments:

At 19/11/05 00:53, Anonymous Anoniem...

wat een geouwehoer..

 
At 19/11/05 21:37, Anonymous Anoniem...

Toch zit er wel wat in.

 
At 19/11/05 23:44, Anonymous Anoniem...

Het lijkt een beetje een kleinburgelijke samenvatting van Ad Verbrugges 'Tijd van Onbehagen'. (Zeer interessant en goed boek over de maatschappelijk/culturele problemen in het hedendaagse Nederland) Als je -zoals deze filosoof- wat meer sophisticated kunt schrijven, worden dezelfde gedachten veel aannemelijker. Er zit zeker wat in!

 
At 20/11/05 11:40, Anonymous Anoniem...

un stukje respect..

de bedrijfs/leider..vd praxis laat zijn broek zakken en met un rood hoofd schreeuwt hij dan...dat vind ik er van....

waargebeurd....kort lontje?
ja
respect voor deze man....
nee
verloedering
ja

 
At 20/11/05 14:06, Anonymous Anoniem...

dat zijn zaken van alle tijden ..

 
At 20/11/05 22:43, Anonymous Anoniem...

Ja, relativeren is een goeie zaak; toch kun je niet volhouden dat de omgangsvormen in Nederland dezelfde zijn als in de jaren 50. Ja de jaren 50..... hoor ik verschillende lezers al mompelen. Maar ook t.o.v. de jaren 80 en 90 is er toch onmiskenbaar een verharding en verloedering in de maatschappij waar te nemen. Vroeger gooide men zijn politieke tegenstander een ei voor zijn kop. Tegenwoordig gebruikt men liever een automatisch wapen. In Nederland leeft men deze dagen van de ene idiote hype naar de andere. 's Maandags beweert tante Rita dat er op haar raam geschoten is, wat even later niet waar blijkt te zijn; vrijdags wordt degene die een mus doodschoot met de dood bedreigd. En dat in het land van de bioindustrie. Totale gekte is het!

 
At 21/11/05 00:18, Anonymous Anoniem...

dan moeten wij maar eens babbelen graf,van alle tijden zo is het RJ

 
At 21/11/05 00:37, Anonymous Anoniem...

We leven in tijden van snelle communicatie, iedere scheet is binnen 0,2 seconden in heel nederland te bewonderen.
Ik ben geen gestructureerd denker.
Ook verander ik wel eens van mening.Ik waardeer mijn standpunten die door de tijd onveranderd zijn gebleven.
één daarvan is die van de zich herhalende geschiedenis, ik durf er vergif op in te nemen dat men in de jaren vijftig ook steen en been klaagde over de verloedering van hun tijdsvak.En mocht daar geen sprake van zijn geweest was dat volgens mij bij de kortdurende gratie van de bevrijding.
Maar..
Als ik toch iets mis tegenwoordig is het de gedachte en ideologie van opbouw en gedeelde belangen.

 
At 21/11/05 13:55, Anonymous Anoniem...

Ja, RJ, ik ben het met je eens: de geschiedenis zal zich eindeloos blijven herhalen, en ook in de jaren 50 zal men geklaagd hebben over verloedering. Toch geef jezelf ook aan dat je de ideologie van gedeelde belangen mist. Bindende organisaties als politieke partijen, vakbonden, verenigingen, en kerken hebben hun rol voor een groot gedeelte verloren. Het socialisme ging ook nog eens ten onder, en het enige wat overbleef is een neo-liberale kijk op de dingen in een geatomiseerde samenleveng, waarin iedereen veel meer voor zich zelf leeft dan vroeger het geval was. Dit doorgeschoten individualisme met daarnaast de doorgeschoten assertiviteit zorgt onmiskenbaar voor een grotere verloedering dan ooit. Waarmee ik niet wil zeggen dat het leven anno 2005 minder leuk zou zijn dan vroeger; integendeel.

 
At 21/11/05 17:29, Anonymous Anoniem...

Beste graf, ik ben het geloof ik volledig met u eens ..

met dat verschil dat het iets is van alle tijden.. (denk ik )

Het is altijd lastig om om te gaan met "verloedering" omdat die door de overheid zo tactisch aan de onderzijde van de maatschappij wordt geprojecteerd.

crapuulje !! :)
Wat betreft het tijdsaspect..
dat is de makke van de democratie en de wisselende conjunctuur(denk ik), (die door compleet andere factoren wordt aangestuurd dan de wederzijds en algemeen ondermijnende bewindslieden ons al rivaliserend willen doen geloven.)

Bij het politiek gijpen vliegt er nog wel eens iets uit de boot..

laten wij de netten uitgooien en terugkoersen !!!! :)

schrijven is schrappen..zucht

 
At 26/11/05 05:41, Anonymous Anoniem...

aan de andere kant moet je zaken die niet lopen laten gaan..

 

Een reactie posten

<< Home